Artikelen

Nieuwsarchief

Twitter

   

De reis naar groei - Toon lef! (deel 3)


Durf, attitude: daar komt het op aan in het groeiproces. We hebben ons genoeg voorbereid op de klim. Nu komt het eropaan om niet bang te zijn; we trekken eropuit. Ondernemen betekent per definitie dat je lef toont.

Dat betekent dat je bereidt bent –en het aandurft- om te leren van het onbekende. Tijdens de klim kan je slechts één fout maken: niets doen. Achter je bureau blijven zitten is dan ook het domste wat je kan doen. We zeggen bij DeBoest graag met een knipoog, heb je weleens een bureau zien groeien?


Denk niet dat het allemaal vanzelf zal gaan. De eerste stapjes kunnen pijn doen en frustrerend zijn. Sterker: die eerste stapjes doen bijna altijd pijn en ze zijn bijna altijd frustrerend.


“Doen” betekent dan ook vasthouden, doorgaan en met tegenslag kunnen omgaan. Ja, je zult in de klim bereid moeten zijn om de tanden op elkaar te zetten. Dat sommige ondernemers eigenlijk een beetje bang zijn voor groei, dat blijkt nog het meest in de klim waar het eropaankomt om de mouwen op te stropen.

Tegenslag wordt dan al snel aangegrepen om niets te doen. Dan gaat het in z’n achteruit, terug naar de tekentafel, terwijl er geen enkele reden is om meteen terug te gaan naar de tekentafel – als de voorbereiding maar goed is geweest.

De avatarbouwers
(zie ook deel 2) en DeBoest waren eerst wat terughoudend toen Real Madrid belangstelling toonde. De avatarbouwer en DeBoest vroegen zich af: "Zo'n groot bedrijf, kunnen we dat wel aan?" Samen met DeBoest kozen ze ervoor om eerst te doen.

Samen stappen we het vliegtuig in. Eerst kijken wat die Spanjaarden precies willen. In de klim moet je lef hebben om de klant mee te laten denken. Het heeft weinig zin om volkomen blanco aan de onderhandelingstafel te verschijnen.
Door de klant mee te laten denken, geef je het idee af dat je er echt voor de klant bent.

De klant wil geen in beton gegoten oplossing die u heeft bedacht; de klant wil een oplossing voor zijn probleem. Ga het gesprek aan met jouw klant en onderneem actie. Gewoon doen.